Kivonulás-barlang

A Kis-Strázsa-hegy egyik jelentősebb, ismert ürege a Kivonulás-barlang. Ez a kb. 1 méter átmérőjű bejárattal rendelkező „barlangocska” a hegy nyugati oldalában létesült kőbánya felső szintjén nyílik, nem messze a kilátótoronytól.

 

A „Kivonulás” nevet onnan kapta, hogy a feltárást végző dorogi barlangászok 1990-ben a hegy lábánál lévő laktanyából kivonuló szovjet csapatokat ebből a barlangszájból nézték. Ha ide felkapaszkodunk a meredek és veszélyes ösvényen, nagyon szép látvány tárul elénk. Tiszta időben Esztergomtól egészen Komáromig ellátni. Tisztán látszik a gerecsei átjátszó torony, a bajóti sziklák, távolban pedig a pisznicei mészkőbánya.

 

Jelenleg a barlang 5-8 méter mély, függőleges kiterjedésű, szűk, alján törmelékkel „eldugult” járat van. A barlang képződményekben ritka, csupán foltokban lehet látni kalcitot és aragonit pamacsokat. Feltételezések szerint ez a barlang azért ennél mélyebb, mert ha figyelmesen megnézzük, ennek a kőbányának az alsó szintjén, kb. 20 méterrel a bejárat alatt, egy 3 méter magas repedés található, benne aragonit oszloppal, cseppkőlefolyással.

 
 

© 1999-2005 BEBTE www.bebte.hu